Το Τ δείχνει τη θέση της τριγλώχινας βαλβίδας στην καρδιά
Στη στένωση της τριγλώχινας βαλβίδας υπάρχει περιορισμός στο άνοιγμα της δυσκολεύοντας το αίμα να βγεί απο την καρδιά
ΠΑΘΗΣΕΙΣ-ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
 

ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΡΙΓΛΩΧΙΝΑΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ

Η επανάσταση στις επεμβάσεις βαλβίδων έχει έρθει με το Heart Team, την ομάδα καρδιάς που αποτελείται από καρδιοχειρουργούς, επεμβατικούς καρδιολόγους, καρδιολόγους με εξειδίκευση στον υπέρηχο, αναισθησιολόγους καρδιάς, αγγειοχειρουργούς και ακτινολόγους. Αυτή η ομάδα αναλύει όλα τα δεδομένα του ασθενούς και δίνει μια εξατομικευμένη λύση που ταιριάζει καλύτερα στον συγκεκριμένο ασθενή. Η ομάδα καρδιάς μας ανήκει σε μια από τις λίγες ομάδες παγκοσμίως που διενεργεί καινοτόμες επεμβάσεις με τεχνολογία που δεν είναι ευρέως διαθέσιμη. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να προσφέρουμε στους ασθενείς μας λύσεις που δεν μπορούν να βρεθούν αλλού και να επιδιορθωθούν βαλβίδες που αλλού θεωρούνται ανεγχείρητες.  

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και το καινοτόμο Υβριδικό Χειρουργείο του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ που είναι το πρώτο της χώρας.  Το υβριδικό χειρουργείο είναι ένα χειρουργείο υψηλής τεχνολογίας που συνδυάζει όλες τις δυνατότητες ενός αιμοδυναμικού εργαστηρίου με μια κλασσική χειρουργική αίθουσα.  Εδώ μπορούν να πραγματοποιηθούν όλες οι διακαθετηριακές και ελάχιστα επεμβατικές επεμβάσεις καρδιάς.

Ο Δρ. Παττακός είναι συνδιοργανωτής του γνωστού συνεδρίου βαλβίδων “Transcatheter Heart Valves Greece” στο οποίο έρχονται οι πιο σημαντικοί καρδιοχειρουργοί και καρδιολόγοι της Ευρώπης και των Η.Π.Α. για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των βαλβίδων καρδιάς.  Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το www.thvgreece.com.  

ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;
Οι επεμβάσεις βαλβίδων χωρίζονται σε επεμβάσεις επιδιόρθωσης ή αντικατάστασης της βαλβίδας. Τα ανατομικά χαρακτηριστικά της βαλβίδας θα καθορίσουν ποια από τις δύο επιλογές θα είναι κατάλληλη για τον κάθε ασθενή. 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ
Σε ασθενείς που χρειάζονται αντικατάσταση βαλβίδας υπάρχει η επιλογή ανάμεσα σε μηχανική (γνωστή και ως μεταλλική) ή βιολογική βαλβίδα. 
Η μηχανική βαλβίδα μπορεί να λειτουργήσει πολλές δεκαετίες αλλά ο ασθενής πρέπει να παίρνει αντιπηκτικά (Sintrom). Ο ασθενής που παίρνει αυτά τα αντιπηκτικά πρέπει να κάνει τακτικό έλεγχο με εξετάσεις αίματος για να βλέπει τα επίπεδα του φαρμάκου στον οργανισμό του. Επίσης πρέπει να τρώει σταθερές ποσότητες τροφών που περιέχουν βιταμίνη Κ (μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι, κτλ). Έχει ένα ετήσιο κίνδυνο 1-2% για θρόμβωση της βαλβίδας ή αιμορραγιών οπουδήποτε στο σώμα.

Η βιολογική βαλβίδα δεν χρειάζεται αντιπηκτικά αλλά κρατάει περίπου 10 χρόνια κατά μέσω όρο (λιγότερα χρόνια σε νέους ασθενείς και περισσότερα χρόνια σε ηλικιακά μεγαλύτερους ασθενείς).  Όταν αρχίσει να δυσλειτουργεί η βιολογική βαλβίδα, αυτό συνήθως γίνεται σταδιακά, παρουσιάζει συμπτώματα ο ασθενής και οδηγείται σε μια δεύτερη επέμβαση είτε με ανοιχτό χειρουργείο είτε με διακαθετηριακή επέμβαση από το πόδι (όπως γίνεται και η απλή στεφανιογραφία).

ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΡΙΓΛΩΧΙΝΑΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Η τριγλώχινα βαλβίδα είναι ανάμεσα στον δεξιό κόλπο (όπου πηγαίνει το αίμα πρώτα όταν γυρνάει από το σώμα προς την καρδιά) και την δεξιά κοιλία η οποία θα ωθήσει το αίμα προς τους πνεύμονες  για να πάρει οξυγόνο.  Στην στένωση της τριγλώχινας βαλβίδας το πέρασμα μέσα από την βαλβίδα έχει στενέψει και το αίμα δυσκολεύεται να πάει προς τους πνεύμονες.  

ΤΑ ΑΙΤΙΑ
Στις περισσότερες περιπτώσεις η στένωση τριγλώχινας βαλβίδας οφείλεται σε ρευματικό πυρετό (από προηγηθείσα λοίμωξη με στρεπτόκοκκο). Σε σπάνιες περιπτώσεις οφείλεται σε άλλα αίτια όπως είναι η ακτινοβολία ή το καρκινοειδές (όγκος που εκκρίνει κάποιες ουσίες που επηρεάζουν τη βαλβίδα).  

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Συνήθη συμπτώματα είναι η εύκολη κόπωση, ο πόνος της κοιλιακής χώρας, η αισθητή μεγέθυνση του ήπατος και το πρήξιμο στα κάτω άκρα. 

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται η αντικατάσταση της τριγλώχινας βαλβίδας επειδή ο ιστός της έχει καταστραφεί από τον ρευματικό πυρετό.  Η αντικατάσταση μπορεί να γίνει χωρίς στερνοτομή με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο (ρομποτικά, θωρακοσκοπικά, ενδοσκοπικά). Ο ασθενής έχει να επιλέξει ανάμεσα στην βιολογική βαλβίδα (που συνήθως προτιμάται) και στην μηχανική βαλβίδα. 
Γρηγόριος Παττακός
Αν. Διευθυντής, Β’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής
Αν. Διευθυντής, Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων
Νοσοκομείο «ΥΓΕΙΑ»
Αναπληρωτής Καθηγητής
Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Ερυθρού Σταυρού 4, Μαρούσι
210 6867639, 210 6867640, 6936894000
gregpattakos@yahoo.com
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
© 2024 Γρηγόριος Παττακός. All rights reserved.