Το Α δείχνει τη θέση της αορτικής βαλβίδας στην καρδιά
Στη στένωση της αορτικής βαλβίδας υπάρχει περιορισμός στο άνοιγμα της δυσκολεύοντας το αίμα να βγεί απο την καρδιά
ΠΑΘΗΣΕΙΣ-ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
 

ΣΤΕΝΩΣΗ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ

Η επανάσταση στις επεμβάσεις βαλβίδων έχει έρθει με το Heart Team, την ομάδα καρδιάς που αποτελείται από καρδιοχειρουργούς, επεμβατικούς καρδιολόγους, καρδιολόγους με εξειδίκευση στον υπέρηχο, αναισθησιολόγους καρδιάς, αγγειοχειρουργούς και ακτινολόγους. Αυτή η ομάδα αναλύει όλα τα δεδομένα του ασθενούς και δίνει μια εξατομικευμένη λύση που ταιριάζει καλύτερα στον συγκεκριμένο ασθενή. Η ομάδα καρδιάς μας ανήκει σε μια από τις λίγες ομάδες παγκοσμίως που διενεργεί καινοτόμες επεμβάσεις με τεχνολογία που δεν είναι ευρέως διαθέσιμη. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να προσφέρουμε στους ασθενείς μας λύσεις που δεν μπορούν να βρεθούν αλλού και να επιδιορθωθούν βαλβίδες που αλλού θεωρούνται ανεγχείρητες.  

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και το καινοτόμο Υβριδικό Χειρουργείο του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ που είναι το πρώτο της χώρας.  Το υβριδικό χειρουργείο είναι ένα χειρουργείο υψηλής τεχνολογίας που συνδυάζει όλες τις δυνατότητες ενός αιμοδυναμικού εργαστηρίου με μια κλασσική χειρουργική αίθουσα.  Εδώ μπορούν να πραγματοποιηθούν όλες οι διακαθετηριακές και ελάχιστα επεμβατικές επεμβάσεις καρδιάς.

Ο Δρ. Παττακός είναι συνδιοργανωτής του γνωστού συνεδρίου βαλβίδων “Transcatheter Heart Valves Greece” στο οποίο έρχονται οι πιο σημαντικοί καρδιοχειρουργοί και καρδιολόγοι της Ευρώπης και των Η.Π.Α. για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των βαλβίδων καρδιάς.  Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το www.thvgreece.com.  

ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;
Οι επεμβάσεις βαλβίδων χωρίζονται σε επεμβάσεις επιδιόρθωσης ή αντικατάστασης της βαλβίδας. Τα ανατομικά χαρακτηριστικά της βαλβίδας θα καθορίσουν ποια από τις δύο επιλογές θα είναι κατάλληλη για τον κάθε ασθενή. 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ
Σε ασθενείς που χρειάζονται αντικατάσταση βαλβίδας υπάρχει η επιλογή ανάμεσα σε μηχανική (γνωστή και ως μεταλλική) ή βιολογική βαλβίδα. 
Η μηχανική βαλβίδα μπορεί να λειτουργήσει πολλές δεκαετίες αλλά ο ασθενής πρέπει να παίρνει αντιπηκτικά (Sintrom). Ο ασθενής που παίρνει αυτά τα αντιπηκτικά πρέπει να κάνει τακτικό έλεγχο με εξετάσεις αίματος για να βλέπει τα επίπεδα του φαρμάκου στον οργανισμό του. Επίσης πρέπει να τρώει σταθερές ποσότητες τροφών που περιέχουν βιταμίνη Κ (μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι, κτλ). Έχει ένα ετήσιο κίνδυνο 1-2% για θρόμβωση της βαλβίδας ή αιμορραγιών οπουδήποτε στο σώμα.

Η βιολογική βαλβίδα δεν χρειάζεται αντιπηκτικά αλλά κρατάει περίπου 10 χρόνια κατά μέσω όρο (λιγότερα χρόνια σε νέους ασθενείς και περισσότερα χρόνια σε ηλικιακά μεγαλύτερους ασθενείς).  Όταν αρχίσει να δυσλειτουργεί η βιολογική βαλβίδα, αυτό συνήθως γίνεται σταδιακά, παρουσιάζει συμπτώματα ο ασθενής και οδηγείται σε μια δεύτερη επέμβαση είτε με ανοιχτό χειρουργείο είτε με διακαθετηριακή επέμβαση από το πόδι (όπως γίνεται και η απλή στεφανιογραφία).

 ΣΤΕΝΩΣΗ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Η αορτική βαλβίδα βρίσκεται ανάμεσα στην καρδιά και την αορτή. Η καλή της λειτουργία αφήνει το αίμα να βγει από την καρδιά αλλά δεν το επιτρέπει να ξαναμπεί στην καρδιά με τον λάθος τρόπο, προς τα πίσω, εξασφαλίζοντας έτσι την σωστή ροή προς τα εμπρός.  Στένωση της αορτικής βαλβίδας σημαίνει ότι η βαλβίδα δεν μπορεί να ανοίξει σωστά για να αφήσει το αίμα να βγει από την καρδιά.

ΤΑ ΑΙΤΙΑ
Η πιο συνηθισμένη αιτία για την στένωση της αορτικής βαλβίδας είναι η ασβεστοποίησή της (μαζεύει «άλατα») που γίνεται με το πέρασμα του χρόνου.  Κάποιοι άνθρωποι επίσης γεννιούνται με βαλβίδα που είναι ανατομικά διαφορετική ( δίπτυχη αορτική βαλβίδα ) και αυτή είναι πιο επιρρεπής στο να πάθει στένωση.  Επίσης, ο ρευματικός πυρετός που οφείλεται σε λοίμωξη του φάρυγγα με στρεπτόκοκκο θα μπορούσε να προκαλέσει στένωση της βαλβίδας. 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα της στένωσης αορτικής βαλβίδας είναι η εύκολη κόπωση, οι ζαλάδες, ο πόνος στο στήθος, η δυσκολία στην αναπνοή και τα «φτερουγίσματα» στην καρδιά. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι όταν φτάσει ο ασθενής να είναι συμπτωματικός, το χειρουργείο πρέπει να γίνει άμεσα.  Ο ασθενής που δε χειρουργείται έχει πολύ κακή πρόγνωση.  

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Για την στένωση της αορτικής βαλβίδας απαιτείται αντικατάσταση της βαλβίδας. Η πρώτη απόφαση του ασθενούς και του ιατρού του είναι αν θα επιλεχθεί μηχανική ή βιολογική βαλβίδα (βλέπε κείμενο πιο πάνω για τις διαφορές).  Η αντικατάσταση με μηχανική βαλβίδα απαιτεί χειρουργείο με τομή (στερνοτομή, μίνι-στερνοτομή ή δεξιά μίνι θωρακοτομή) ενώ η βιολογική βαλβίδα μπορεί να τοποθετηθεί είτε με τομή είτε με καθετήρα από το πόδι με την μέθοδο TAVI. 

Ο Δρ. Παττακός είναι ειδικός στην μέθοδο TAVI και έχει προσκληθεί ως ομιλητής σε διεθνή συνέδρια (ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, βλ. σελίδα «ομιλίες»)  για να ενημερώσει συναδέλφους για την τεχνική. Επίσης είναι συνδιοργανωτής του μεγαλύτερου ελληνικού συνεδρίου για αυτά τα θέματα (Transcatheter Heart Valves Greece). Προσφέροντας όλες τις υπάρχουσες τεχνικές για την αντικατάσταση της βαλβίδας εγγυάται ότι θα γίνει το καταλληλότερο για τον κάθε ασθενή.   
Συνεργάτης Β΄Καρδιοχειρουργικής Κλινικής
Αναπλ. Διευθυντής Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΥΓΕΙΑ»

Ερυθρού Σταυρού 4, Μαρούσι
210 6867639, 210 6867640
gregpattakos@yahoo.com
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
© 2020 Γρηγόριος Παττακός. All rights reserved.