ΠΑΘΗΣΕΙΣ-ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
 

ΟΓΚΟΙ ΚΑΡΔΙΑΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Οι όγκοι καρδιάς χωρίζονται στους κακοήθεις (καρκίνος) και καλοήθεις (δεν είναι καρκίνος).  Οι πιο συχνοί κακοήθεις όγκοι είναι μεταστατικοί όγκοι από άλλον καρκίνο που συνήθως γνωρίζει ο ασθενής ότι έχει.  Οι καλοήθεις όγκοι είναι τα μυξώματα, τα θηλώδη ινοελαστώματα και τα λιπώματα.  Ο κίνδυνος των καλόηθων όγκων είναι να εμποδίσουν την ροή του αίματος ή να φύγει ένα κομμάτι του όγκου προκαλώντας εγκεφαλικό.

ΤΑ ΑΙΤΙΑ
Πολλές φορές δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτία που εμφανίστηκε ένας καλοήθης όγκος. Σε ελάχιστες περιπτώσεις συνυπάρχει σύνδρομο που τα προκαλεί (NAME syndrome, LAMB syndrome, Carney syndrome). 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Οι όγκοι δεν φέρνουν πάντα κάποιο σύμπτωμα. Αν εμποδίσουν τη ροή του αίματος, ο ασθενής θα αισθανθεί ζαλάδα ενώ αν φύγει ένα κομμάτι προς τον εγκέφαλο ο ασθενής θα πάθει εγκεφαλικό.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Για τους καλοήθεις όγκους ενδείκνυται η χειρουργική τους αφαίρεση μόλις βρεθούν για να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών.  Για τις κακοήθειες πρέπει ομάδα πολλών ιατρών (καρδιοχειρουργών, ογκολόγων, ακτινολόγων, καρδιολόγων και άλλοι) να αποφασίσουν αν μπορεί να αφαιρεθεί ο όγκος και αν αυτή η αφαίρεση του όγκου θα βελτιώσει την πρόγνωση του ασθενούς.  Η αφαίρεση ακόμα και των πιο μεγάλων όγκων συνήθως μπορεί να γίνει θωρακοσκοπικά με κάμερα αποφεύγοντας την στερνοτομή.  
Συνεργάτης Β΄Καρδιοχειρουργικής Κλινικής
Αναπλ. Διευθυντής Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΥΓΕΙΑ»

Ερυθρού Σταυρού 4, Μαρούσι
210 6867639, 210 6867640
gregpattakos@yahoo.com
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
© 2020 Γρηγόριος Παττακός. All rights reserved.