Το Τ δείχνει τη θέση της τριγλώχινας βαλβίδας στην καρδιά
Στην ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας η βαλβίδα έχει χαλαρώσει και το αίμα ρέει προς τη λάθος κατεύθυνση επιστρέφοντας στην καρδιά
ΠΑΘΗΣΕΙΣ-ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
 

ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΡΙΓΛΩΧΙΝΑΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ

Η επανάσταση στις επεμβάσεις βαλβίδων έχει έρθει με το Heart Team, την ομάδα καρδιάς που αποτελείται από καρδιοχειρουργούς, επεμβατικούς καρδιολόγους, καρδιολόγους με εξειδίκευση στον υπέρηχο, αναισθησιολόγους καρδιάς, αγγειοχειρουργούς και ακτινολόγους. Αυτή η ομάδα αναλύει όλα τα δεδομένα του ασθενούς και δίνει μια εξατομικευμένη λύση που ταιριάζει καλύτερα στον συγκεκριμένο ασθενή. Η ομάδα καρδιάς μας ανήκει σε μια από τις λίγες ομάδες παγκοσμίως που διενεργεί καινοτόμες επεμβάσεις με τεχνολογία που δεν είναι ευρέως διαθέσιμη. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να προσφέρουμε στους ασθενείς μας λύσεις που δεν μπορούν να βρεθούν αλλού και να επιδιορθωθούν βαλβίδες που αλλού θεωρούνται ανεγχείρητες.  

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και το καινοτόμο Υβριδικό Χειρουργείο του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ που είναι το πρώτο της χώρας.  Το υβριδικό χειρουργείο είναι ένα χειρουργείο υψηλής τεχνολογίας που συνδυάζει όλες τις δυνατότητες ενός αιμοδυναμικού εργαστηρίου με μια κλασσική χειρουργική αίθουσα.  Εδώ μπορούν να πραγματοποιηθούν όλες οι διακαθετηριακές και ελάχιστα επεμβατικές επεμβάσεις καρδιάς.

Ο Δρ. Παττακός είναι συνδιοργανωτής του γνωστού συνεδρίου βαλβίδων “Transcatheter Heart Valves Greece” στο οποίο έρχονται οι πιο σημαντικοί καρδιοχειρουργοί και καρδιολόγοι της Ευρώπης και των Η.Π.Α. για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των βαλβίδων καρδιάς.  Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το www.thvgreece.com.  

ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;
Οι επεμβάσεις βαλβίδων χωρίζονται σε επεμβάσεις επιδιόρθωσης ή αντικατάστασης της βαλβίδας. Τα ανατομικά χαρακτηριστικά της βαλβίδας θα καθορίσουν ποια από τις δύο επιλογές θα είναι κατάλληλη για τον κάθε ασθενή. 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ
Σε ασθενείς που χρειάζονται αντικατάσταση βαλβίδας υπάρχει η επιλογή ανάμεσα σε μηχανική (γνωστή και ως μεταλλική) ή βιολογική βαλβίδα. 
Η μηχανική βαλβίδα μπορεί να λειτουργήσει πολλές δεκαετίες αλλά ο ασθενής πρέπει να παίρνει αντιπηκτικά (Sintrom). Ο ασθενής που παίρνει αυτά τα αντιπηκτικά πρέπει να κάνει τακτικό έλεγχο με εξετάσεις αίματος για να βλέπει τα επίπεδα του φαρμάκου στον οργανισμό του. Επίσης πρέπει να τρώει σταθερές ποσότητες τροφών που περιέχουν βιταμίνη Κ (μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι, κτλ). Έχει ένα ετήσιο κίνδυνο 1-2% για θρόμβωση της βαλβίδας ή αιμορραγιών οπουδήποτε στο σώμα.

Η βιολογική βαλβίδα δεν χρειάζεται αντιπηκτικά αλλά κρατάει περίπου 10 χρόνια κατά μέσω όρο (λιγότερα χρόνια σε νέους ασθενείς και περισσότερα χρόνια σε ηλικιακά μεγαλύτερους ασθενείς).  Όταν αρχίσει να δυσλειτουργεί η βιολογική βαλβίδα, αυτό συνήθως γίνεται σταδιακά, παρουσιάζει συμπτώματα ο ασθενής και οδηγείται σε μια δεύτερη επέμβαση είτε με ανοιχτό χειρουργείο είτε με διακαθετηριακή επέμβαση από το πόδι (όπως γίνεται και η απλή στεφανιογραφία).

ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΡΓΛΩΧΙΝΑΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Η τριγλώχινα βαλβίδα είναι ανάμεσα στον δεξιό κόλπο (οπού πηγαίνει το αίμα πρώτα όταν γυρνάει από το σώμα προς την καρδιά) και την δεξιά κοιλία η οποία θα ωθήσει το αίμα προς τα πνευμόνια για να πάρει οξυγόνο. Στην ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας έχουν χαλαρώσει οι ιστοί της βαλβίδας.  Το αποτέλεσμα είναι η αντίστροφη ροή του αίματος που αντί να πηγαίνει προς τα πνευμόνια πάει πίσω προς τις φλέβες του σώματος.   

ΤΑ ΑΙΤΙΑ
Πιο συνηθισμένη αιτία για ανεπάρκεια τριγλώχινας είναι η δυσλειτουργία της μιτροειδούς βαλβίδας. Με αυτόν τον τρόπο γεμίζει η καρδιά με περισσότερο όγκο αίματος από ότι συνήθως με αποτέλεσμα να «ξεχειλώσει» η τριγλώχινα βαλβίδα.  Άλλες αιτίες ανεπάρκειας είναι ο ρευματικός πυρετός, τα καλώδια βηματοδότη που περνάνε μέσα από την βαλβίδα, το καρκινοειδές (όγκος που εκκρίνει χημικές ουσίες που επηρεάζουν την βαλβίδα) και η ενδοκαρδίτιδα.  

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα είναι η δυσκολία στην αναπνοή, η συνεχής κούραση, τα φτερουγίσματα, και το πρήξιμο στην κοιλιά και τα κάτω άκρα.  

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Συνήθως η βαλβίδα μπορεί να επιδιορθωθεί με απλό τρόπο χρησιμοποιώντας έναν δακτύλιο που θα την κάνει πιο «σφικτή» (δακτυλιοπλαστική).  Πολλές φορές αυτή η επιδιόρθωση γίνεται ταυτόχρονα με επιδιόρθωση μιτροειδούς βαλβίδας και χωρίς στερνοτομή με θωρακοσκοπική μέθοδο (ελάχιστα επεμβατικά). 
Συνεργάτης Β΄Καρδιοχειρουργικής Κλινικής
Αναπλ. Διευθυντής Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΥΓΕΙΑ»

Ερυθρού Σταυρού 4, Μαρούσι
210 6867639, 210 6867640
gregpattakos@yahoo.com
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
© 2020 Γρηγόριος Παττακός. All rights reserved.