Ανεύρυσμα αορτής
Επέμβαση για ανεύρυσμα αορτής όπου αντικαταστάθηκε με τεχνητό μόσχευμα
Τα στάδια του διαχωρισμού της αορτής
ΠΑΘΗΣΕΙΣ-ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
 

ΑΟΡΤΙΚΑ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΙ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Η αορτή είναι το μεγαλύτερο αγγείο του σώματος και μεταφέρει το αίμα από την καρδιά προς το σώμα. Όταν μεγαλώσει σε διάμετρο λέγεται ανεύρυσμα αορτής. Ο κίνδυνος με το ανεύρυσμα της αορτής είναι ότι μπορεί να σπάσει (ραγέν ανεύρυσμα) και να αιμορραγήσει ο ασθενής. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι ότι μπορεί να σκιστεί το τοίχωμα του ανευρύσματος (διαχωρισμός αορτής) και να μην έχει την σώστή ροή το αίμα οδηγώντας έτσι σε ισχαιμία (έλλειψη ροής αίματος) σε ζωτικά όργανα του σώματος.

ΤΑ ΑΙΤΙΑ
Ο πιο συνηθισμένος λόγος που μπορεί να πάθει κάποιος ανεύρυσμα είναι η υψηλή πίεση (υπέρταση).  Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν είναι το κάπνισμα, η δίπτυχη αορτική βαλβίδα (συχνή παραλλαγή ανατομίας της αορτικής βαλβίδας) και τα γενετικά σύνδρομα (Marfan, Loeys-Dietz, Ehlers-Danlos).

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Το ανεύρυσμα δεν φέρνει στον ασθενή κάποιο σύμπτωμα μέχρι την στιγμή που θα γίνει μια καταστροφική επιπλοκή.  Αυτές οι επιπλοκές είναι το να σπάσει (ραγέν ανεύρυσμα) ή να σκιστεί η αορτή (αορτικός διαχωρισμός).  Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ασθενής θα αισθανθεί έντονο πόνο στον θώρακα που πάει και πίσω στην πλάτη και επίσης μπορεί να αισθανθεί ζαλάδα και δυσκολία στην αναπνοή.  Όταν συμβεί μία από αυτές τις καταστροφικές επιπλοκές πρέπει να υπάρξει υπερ-επείγουσα επέμβαση για να αποκατασταθεί η αορτή.  

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Η επέμβαση για τα ανευρύσματα εξαρτάται από το σημείο του ανευρύσματος (αορτική ρίζα, ανιούσα αορτή, αορτικό τόξο, κατιούσα θωρακική αορτή, κοιλιακή αορτή). Επίσης, συχνά συνυπάρχει δυσλειτουργία της αορτικής βαλβίδας και πρέπει να αξιολογηθεί αν θα χρειαστεί και αυτή επιδιόρθωση ή αντικατάσταση.  Αναλόγως την περίπτωση μπορεί να χρειαστούν οι επεμβάσεις David, Yacoub, Bentall ή bio-Bentall (με βιολογική βαλβίδα) για την αορτική ρίζα.  Στα ανευρύσματα γενικά θα αφαιρεθεί το προβληματικό κομμάτι της αορτής και θα αντικατασταθεί με ένα τεχνητό μόσχευμα.  Οι επεμβάσεις αυτές, αναλόγως το προβληματικό σημείο, μπορούν να γίνουν με ανοιχτή επέμβαση ή χωρίς τομή με καθετήρα (όπως γίνεται μια απλή στεφανιογραφία) από το πόδι με τοποθέτηση στέντ (stent).  Η μέθοδος με stent λέγεται TEVAR (thoracic endovascular aneurysm repair) και επιτρέπει στον ασθενή να έχει μια πολύ γρήγορη ανάρρωση χωρίς καμία τομή.  

Ο Δρ. Παττακός χρησιμοποιεί τις καινοτόμες τεχνικές του καθηγητή Joseph Coselli με τον οποίο ειδικεύθηκε στο Χιούστον, Τέξας στις Η.Π.Α. Ο καθηγητής Coselli έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες επεμβάσεις ανευρυσμάτων στην ιστορία της καρδιοχειρουργικής, πολλές από τις οποίες εφηύρε ο ίδιος.    Αυτές οι τεχνικές μειώνουν τον κίνδυνο μελλοντικού προβλήματος για τον ασθενή και επίσης τονίζουν την γρήγορη ανάρρωση με μεθόδους που τακτικά χρησιμοποιούν καθετήρα από το πόδι χωρίς καμία ανοιχτή τομή.  
Γρηγόριος Παττακός
Αν. Διευθυντής, Β’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής
Αν. Διευθυντής, Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων
Νοσοκομείο «ΥΓΕΙΑ»
Αναπληρωτής Καθηγητής
Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Ερυθρού Σταυρού 4, Μαρούσι
210 6867639, 210 6867640, 6936894000
gregpattakos@yahoo.com
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
© 2024 Γρηγόριος Παττακός. All rights reserved.