ΠΑΘΗΣΕΙΣ-ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
 

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΕΠΙΠΛΟΚΩΝ/ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΗΘΕΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Ερχόμενος από νοσοκομείο των Η.Π.Α. γνωστό για τέτοιου είδους επεμβάσεις o Δρ. Παττακός έχει μεγάλη εμπειρία σε διόρθωση επιπλοκών ή προβλημάτων από προηγούμενη επέμβαση σε άλλο νοσοκομείο.  Παραδείγματα είναι:
 
Λοίμωξη στέρνου / μεσοθωρακίτιδα :
Συμβαίνει σε μικρό ποσοστό των επεμβάσεων καρδιάς άλλα έχει αυξημένο κίνδυνο σε χειρουργεία που έγινε χρήση δύο μαστικών αρτηριών για bypass, ιδιαίτερα αν ο ασθενής ήταν διαβητικός ή υπέρβαρος.  Η θεραπεία αποτελείται από καθαρισμό του στέρνου, αφαίρεση συρμάτων σύγκλεισης του στέρνου, και πολλές φορές μετακίνηση του μείζονα θωρακικού μυός σε συνεργασία με πλαστικό χειρουργό.   
 
Παραβαλβιδική διαφυγή:
Στην τοποθέτηση βαλβίδας χειρουργικά η ακόμα και διαδερμικά μπορεί να υπάρξει σημείο στο οποίο η βαλβίδα δεν ακουμπάει σωστά στους γύρω ιστούς και έτσι ένα μέρος της ροής του αίματος περνάει από το πλάι της βαλβίδας αντί να περάσει μέσα από την βαλβίδα.  Αυτό ονομάζεται παραβαλβιδική διαφυγή.  Η παραβαλβιδική διαφυγή μπορεί να θεραπευτεί με καθετήρα που θα τοποθετήσει ένα «μπάλωμα» στην προβληματική περιοχή ή με ανοιχτή επέμβαση που θα γίνει χειρουργική επιδιόρθωση του προβληματικού σημείου.  
 
 
Ανευρύσματα και διαχωρισμοί:  
Στον οξύ διαχωρισμό της αορτής η προτεραιότητα του χειρουργού είναι στο να αποκαταστήσει την σωστή ροή του αίματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις μετά από τέτοια επέμβαση θα παραμείνει μέρος της αορτής το οποίο φέρει ακόμα το «σκίσιμο» της αορτής ή ανευρυσματική διάταση της αορτής.  Σε αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστεί πρόσθετο χειρουργείο για την επιδιόρθωση ή αντικατάσταση αυτού του προβληματικού σημείου της αορτής. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με καθετήρα από το πόδι ή με κάποια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο.  Δεύτερο πιθανό πρόβλημα είναι δυσλειτουργία της αορτικής βαλβίδας μετά από επέμβαση για διαχωρισμό.  Η επιδιόρθωση θα γίνει συνήθως με διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας με καθετήρα από το πόδι.   
 
“Κλειστά” μοσχεύματα μετά από bypass:
Πολλά χρόνια μετά από επέμβαση bypass μπορεί κάποια από τα αγγεία (μοσχεύματα) που χρησιμοποιήθηκαν για το bypass να έχουν κλείσει. Η θεραπεία για αυτό το πρόβλημα μπορεί να έρθει είτε με κάποιο στεντ που θα μπεί με καθετήρα από το πόδι ή με κανονικό χειρουργείο που θα γίνει παράκαμψη του προβληματικού σημείου.  
 
Επιπλοκές από συσκευές σύγκλεισης μεσοκολπικής επικοινωνίας:
Πολλές μεσοκολπικές επικοινωνίες («τρύπα» ανάμεσα σε δύο τμήματα της καρδιάς) κλείνονται με ειδικές συσκευές που μπαίνουν με καθετήρα.  Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτές οι συσκευές μπορούν να ενοχλήσουν ή να τρυπήσουν άλλα σημεία της καρδιάς (π.χ. αορτή) και να χρειαστεί η αφαίρεση τους και η χειρουργική επιδιόρθωση του προβληματικού σημείου.
 
Για παραδείγματα τέτοιων περιστατικών δείτε την σελίδα Ομιλίες-Συνεντεύξεις
Συνεργάτης Β΄Καρδιοχειρουργικής Κλινικής
Αναπλ. Διευθυντής Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΥΓΕΙΑ»

Ερυθρού Σταυρού 4, Μαρούσι
210 6867639, 210 6867640
gregpattakos@yahoo.com
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
© 2020 Γρηγόριος Παττακός. All rights reserved.