Το Μ δείχνει τη θέση της μιτροειδούς βαλβίδας στην καρδιά
Στην ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας η βαλβίδα έχει χαλαρώσει και το αίμα ρέει προς τη λάθος κατεύθυνση επιστρέφοντας στην καρδιά
ΠΑΘΗΣΕΙΣ-ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
 

ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΜΙΤΡΟΕΙΔΟΥΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ

Η επανάσταση στις επεμβάσεις βαλβίδων έχει έρθει με το Heart Team, την ομάδα καρδιάς που αποτελείται από καρδιοχειρουργούς, επεμβατικούς καρδιολόγους, καρδιολόγους με εξειδίκευση στον υπέρηχο, αναισθησιολόγους καρδιάς, αγγειοχειρουργούς και ακτινολόγους. Αυτή η ομάδα αναλύει όλα τα δεδομένα του ασθενούς και δίνει μια εξατομικευμένη λύση που ταιριάζει καλύτερα στον συγκεκριμένο ασθενή. Η ομάδα καρδιάς μας ανήκει σε μια από τις λίγες ομάδες παγκοσμίως που διενεργεί καινοτόμες επεμβάσεις με τεχνολογία που δεν είναι ευρέως διαθέσιμη. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να προσφέρουμε στους ασθενείς μας λύσεις που δεν μπορούν να βρεθούν αλλού και να επιδιορθωθούν βαλβίδες που αλλού θεωρούνται ανεγχείρητες.  

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και το καινοτόμο Υβριδικό Χειρουργείο του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ που είναι το πρώτο της χώρας.  Το υβριδικό χειρουργείο είναι ένα χειρουργείο υψηλής τεχνολογίας που συνδυάζει όλες τις δυνατότητες ενός αιμοδυναμικού εργαστηρίου με μια κλασσική χειρουργική αίθουσα.  Εδώ μπορούν να πραγματοποιηθούν όλες οι διακαθετηριακές και ελάχιστα επεμβατικές επεμβάσεις καρδιάς.

Ο Δρ. Παττακός είναι συνδιοργανωτής του γνωστού συνεδρίου βαλβίδων “Transcatheter Heart Valves Greece” στο οποίο έρχονται οι πιο σημαντικοί καρδιοχειρουργοί και καρδιολόγοι της Ευρώπης και των Η.Π.Α. για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των βαλβίδων καρδιάς.  Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το www.thvgreece.com.  

ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;
Οι επεμβάσεις βαλβίδων χωρίζονται σε επεμβάσεις επιδιόρθωσης ή αντικατάστασης της βαλβίδας. Τα ανατομικά χαρακτηριστικά της βαλβίδας θα καθορίσουν ποια από τις δύο επιλογές θα είναι κατάλληλη για τον κάθε ασθενή. 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ
Σε ασθενείς που χρειάζονται αντικατάσταση βαλβίδας υπάρχει η επιλογή ανάμεσα σε μηχανική (γνωστή και ως μεταλλική) ή βιολογική βαλβίδα. 
Η μηχανική βαλβίδα μπορεί να λειτουργήσει πολλές δεκαετίες αλλά ο ασθενής πρέπει να παίρνει αντιπηκτικά (Sintrom). Ο ασθενής που παίρνει αυτά τα αντιπηκτικά πρέπει να κάνει τακτικό έλεγχο με εξετάσεις αίματος για να βλέπει τα επίπεδα του φαρμάκου στον οργανισμό του. Επίσης πρέπει να τρώει σταθερές ποσότητες τροφών που περιέχουν βιταμίνη Κ (μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι, κτλ). Έχει ένα ετήσιο κίνδυνο 1-2% για θρόμβωση της βαλβίδας ή αιμορραγιών οπουδήποτε στο σώμα.

Η βιολογική βαλβίδα δεν χρειάζεται αντιπηκτικά αλλά κρατάει περίπου 10 χρόνια κατά μέσω όρο (λιγότερα χρόνια σε νέους ασθενείς και περισσότερα χρόνια σε ηλικιακά μεγαλύτερους ασθενείς).  Όταν αρχίσει να δυσλειτουργεί η βιολογική βαλβίδα, αυτό συνήθως γίνεται σταδιακά, παρουσιάζει συμπτώματα ο ασθενής και οδηγείται σε μια δεύτερη επέμβαση είτε με ανοιχτό χειρουργείο είτε με διακαθετηριακή επέμβαση από το πόδι (όπως γίνεται και η απλή στεφανιογραφία).

ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΜΙΤΡΟΕΙΔΟΥΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Η μιτροειδής βαλβίδα ελέγχει την ροή του αίματος από τα πνευμόνια και τον αριστερό κόλπο προς την αριστερή κοιλία η οποία θα ωθήσει το αίμα προς το σώμα.  Στην ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας έχει χαλαρώσει η βαλβίδα και επιτρέπει το αίμα να πάει προς την λάθος κατεύθυνση – αντί για να πάει προς το σώμα ξαναπηγαίνει πίσω προς τους πνεύμονες.  

ΤΑ ΑΙΤΙΑ
Η ανεπάρκεια μιτροειδούς οφείλεται συνήθως σε εκφύλιση της βαλβίδας λόγω κάποιων αλλαγών στην σύστασή της.  Πολλές φορές αυτές οι αλλαγές γίνονται σε πολύ νέους ανθρώπους. Άλλες αιτίες που μπορούν να φέρουν την ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας είναι το έμφραγμα, ο ρευματικός πυρετός, η ενδοκαρδίτιδα, η κολπική μαρμαρυγή και κάποιες μυοκαρδιοπάθειες. 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Επειδή το αίμα ρέει προς τη λάθος κατεύθυνση προκαλείται μια συμφόρηση στα πνευμόνια και ο ασθενής συνήθως θα αισθανθεί δυσκολία στην αναπνοή, ιδιαίτερα με την κόπωση.  Άλλα συμπτώματα που παρουσιάζονται συχνά είναι οι ζαλάδες, η εύκολη κόπωση και τα φτερουγίσματα. 

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Για τις περισσότερες περιπτώσεις η καλύτερη επέμβαση θα είναι η επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας και όχι η αντικατάσταση της. Τα πλεονεκτήματα της επιδιόρθωσης είναι πολλαπλά και κυρίως είναι η αύξηση της ποσότητας αλλά και της ποιότητας της ζωής του ασθενούς.  Η επέμβαση πλέον μπορεί να γίνει με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο (ενδοσκοπικά, ρομποτικά, θωρακοσκοπικά) και ο ασθενής έχει γρήγορη ανάρρωση, άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, και πάνω από όλα έχει το καλύτερο αποτέλεσμα για την υγεία του.  

O Δρ. Παττακός έχει επιπλέον ειδίκευση στην επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας έχοντας χειρουργήσει μαζί με τους πιο καταξιωμένους χειρουργούς μιτροειδούς ( Dr. Patrick Perier, Dr. Peyman Sardari Nia, Dr. Joseph Lamelas, Dr. Tomislav Mihaljevic).  H μέθοδος που χρησιμοποιεί, χωρίς στερνοτομή, αποφέρει το άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα, με τη λιγότερη δυνατή δυσκολία για τον ασθενή και τον λιγότερο χρόνο ανάρρωσης. 
Συνεργάτης Β΄Καρδιοχειρουργικής Κλινικής
Αναπλ. Διευθυντής Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΥΓΕΙΑ»

Ερυθρού Σταυρού 4, Μαρούσι
210 6867639, 210 6867640
gregpattakos@yahoo.com
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
© 2020 Γρηγόριος Παττακός. All rights reserved.